dijous, 5 de març del 2015

La Biblioteca recomana... Ens veurem allà dalt


Ja fa força temps que des de la Biblioteca es fa una col·laboració setmanal a Ràdio Berga fent una recomanació d’una lectura. A partir d’ara, convertim aquesta col·laboració radiofònica en una nova secció del nostre bloc: La Biblioteca recomana.
 ____________________________________________



La novel·la d’aquesta setmana parla de la Primera Guerra Mundial i dels efectes que va tenir en dos soldats, que són els protagonistes d’aquesta història, titulada Ens veurem allà dalt. L’autor és l’escriptor i guionista francès Pierre Lemaître i amb aquesta novel·la ha guanyat el premi Goncourt, el més prestigiós de França. L’edició en català és de Bromera i en castellà, Nosvemos allá arriba, de Salamandra.

El llibre ha estat un fenomen de vendes a França i s’està traduint a divuit llengües. Ens veurem allà dalt suposa un gir en la trajectòria literària de Pierre Lemaître, que fins ara només havia escrit novel·les policíaques.

Amb aquesta novel·la l’autor retrata d’una forma crua i emotiva el que va ser la Gran Guerra i també el què va suposar posteriorment per als supervivents, sobretot per aquells que hi van participar directament. De fet, com hem dit, els protagonistes són dos exsoldats que la guerra els marcarà per a tota la vida.

La història s’inicia quan els soldats Albert Maillard i Édouard Péricourt participen en una de les últimes batalles de la guerra, enviats pel seu tinent a una missió contra l’exèrcit alemany. Allà, l’Albert és enterrat en vida perquè el tinent vol desfer-se d’ell i l’Édouard ho veu i intenta salvar-lo, però mentre l’està desenterrant cau un obús i l’hi desfigura la cara per sempre més.

Després d’això i en agraïment per haver-lo salvat, l’Albert es veu en l’obligació de cuidar el seu company i un cop acabada la guerra continuaran junts.

A partir d’aquí, per una banda, Lemaître narra les peripècies dels dos exsoldats, muntant negocis i petites estafes aprofitant el record del conflicte bèl·lic i apel·lant a l’honor dels que hi van participar. I per l’altra, també ens explica una estafa que està basada en fets reals i que és la que porta a terme el tinent per enriquir-se.

Tot plegat ens posa al descobert les misèries humanes d’unes persones que ho han perdut tot, que només els queda el dolor i que en comptes d’enfonsar-se en aquest dolor en treuen el màxim profit possible, sense cap mena de contemplació. Això crea situacions realment esperpèntiques que l’autor, a més a més, disfressa amb un humor negre i un sarcasme que, malgrat la desgràcia que suposa una guerra, fa somriure al lector.

En definitiva, és un llibre que enganxa des de l’inici, per com comença, d’una manera tan esgarrifosa, i per com està escrit. I també perquè hi trobem un seguit d’aventures barrejades amb els drames psicològics dels personatges i tot plegat embolcallat amb una crònica política i social del moment.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada