dijous, 9 d’abril del 2015

La Biblioteca recomana... Nosaltres





Aquesta setmana us recomanem una novel·la que parla de la vida d’un matrimoni i de com arriba a la seva fi, al trencament. És la quarta novel·la de l’autor nord-americà David Nicholls, es titula Nosaltres i l’ha editada Empúries. Amb aquesta novel·la Nicholls ha estat guardonat com a Autor de l’Any als National Book Awards.

A la segona pàgina del llibre Connie desperta el seu marit, Douglas, a mitjanit, per dir-li que la seva relació té les hores comptades. Aquest fet és un daltabaix pel Douglas, però malgrat la decisió de la seva dona ell manté l’esperança que s’ho repensarà i que no marxarà.

El matrimoni protagonista d’aquesta història té un fill adolescent que està a punt d’anar a la universitat i emancipar-se. I per celebrar-ho, tenen planejat fer un viatge per Europa tots tres junts, viatge que faran igualment, però cadascú amb una il·lusió i intenció diferent. Fins i tot el fill, que lluny de pensar en un viatge en família per anar a veure museus i monuments emblemàtics, porta una altra idea de cap.

L’autor ha estructurat el llibre amb capítols curts on es van intercalant les aventures del viatge de tres setmanes per Europa, que ells anomenen El Gran Tour, amb un repàs pels 25 anys de vida conjunta del matrimoni. I al final, aquestes dues trames s’enllacen. 

Nosaltres, doncs, la podem definir com una novel·la romàntica, que parla de l’amor d’una família, del pes dels anys en una relació de parella i, a més a més, ho fa d’una manera precisa, freda i alhora tendra, fins i tot amb tocs d’humor. Perquè així mateix és la vida, amb moments feliços i també infeliços.

I aprofitant el viatge per Europa, Douglas va fent un repàs interior de tots aquests moments viscuts, des de la distància necessària per descobrir els errors comesos i reflexionar en allò que ha anat construint. Així, malgrat que la història pugui semblar una simple història romàntica, el lector hi pot trobar reflexions profundes i universals, en què s’hi pot veure reflectit.

És un llibre per passar una molt bona estona, que convida a fer un repàs personal fins i tot, a mesura que el protagonista fa el seu i l’explica amb primera persona al lector.

És una lectura directa i simple. A estones trista i melancòlica però també molt divertida. Molt recomanable.
________________________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 8 d'abril de 2015.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada