dijous, 23 d’abril del 2015

La Biblioteca recomana... Algú com tu





Avui us parlarem de la novel·la de Xavier Bosch Algú com tu, guanyadora de l’últim Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull atorgat per l’editorial Planeta.
 
Xavier Bosch en aquesta novel·la canvia de registre respecte a la trilogia protagonitzada pel detectiu Dani Santana. A Algú com tu Bosch deixa enrere el gènere negre i s’endinsa en la novel·la romàntica, però no ensucrada, i fins i tot hi manté un toc d’intriga, de misteri.

La trama d’aquesta novel·la passa en dos moments diferents. Per una banda ens trobem a la ciutat de París, on la protagonista, Paulina Homs, hi passa cinc dies que no oblidarà mai. Això és a l’any 1981, quan la conviden a anar al casament d’una cosina i, malgrat estar casada i tenir dos fills, hi va sola.

I anys més tard, l’any 2006, un cop la Paulina ja ha mort, la seva filla, la Gina, descobreix, gràcies a unes cartes, l’afer que la seva mare havia mantingut durant aquests cinc dies a París amb el galerista Jean-Pierre Zanardi.

Algú com tu, és, doncs, la recerca i la reconstrucció de l’amor viscut entre la Paulina Homs i Jean-Pierre Zanardi. A través de les cartes que s’escrivien anirem descobrint la intensa relació que van mantenir els dos protagonistes a París i l’abast del seu amor, conservat en el temps gràcies a la força del record.

L’amor és el motor de la vida dels dos protagonistes i la manera com el viuen és el que ens descobreix la recerca de la Gina. Un amor intens però també amb patiment. Un amor secret que la Gina reconstrueix amb l’ajuda de documents i també de testimonis que van compartir-lo amb ells.

Malgrat ser una història d’amor, Algú com tu és una història original, no és una novel·la d’amor convencional, ja que és com un trencaclosques, amb fets i situacions que d’entrada semblen inconnexes però que finalment acabaran confluint.

Xavier Bosch tracta un tema universal com és l’amor amb una història gens comuna, que de ben segur us commourà. En ella hi veureu que hi ha amors que passen un cop a la vida i que són tan intensos que perduren en el temps, que perviuen en nosaltres malgrat haver estat breus i clandestins.

Aquesta novel·la també és un cant a la cultura, ja que els carrers de les galeries d’art de París esdevenen els escenaris de la història d’amor, així com també algunes llibreries.

Crec que és una història que us agradarà molt, tan perquè es desenvolupa d’una manera original i en certs moments misteriosa, com també per la força que transmet.

Des de la biblioteca us desitgem una bona diada de Sant Jordi. Amb roses i llibres, sobretot llibres!

_______________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 22 d'abril de 2015.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada