dijous, 7 de maig del 2015

La Biblioteca recomana... Blitz





Avui us parlarem d’una novel·la que es titula Blitz (que vol dir “llampec” en alemany). És la darrera novel·la de l’escriptor, guionista i director de cinema David Trueba i l’ha publicat Anagrama.

Trueba feia set anys que no escrivia literatura i amb aquesta novel·la vol mostrar que el pas del temps és un dels temors més grans de la nostra societat contemporània, en un temps en què gairebé tot té data de caducitat.

El protagonista de la història és Beto, un jove arquitecte que viatja fins a Munic per participar en un concurs de projectes de jardí. Allà la seva xicota el deixa i d’un dia per l’altre es troba sol en una ciutat desconeguda i sense conèixer gairebé l’idioma. A partir d’aquí coneixerà l’Helga, una traductora alemanya de seixanta anys que li farà costat durant aquests dies difícils.

La desorientació inicial que provoca la novel·la, amb l’imprevisible trencament de la relació de Beto amb la seva xicota va desapareixent a mesura que es va travant una nova relació amb l’Helga. En aquesta, el sexe hi té un paper molt destacat i sense gens de pudor Trueba va desgranant les situacions entre els dos amants, i les sensacions, sentiments i reflexions del protagonista respecte d’aquesta.

Però Blitz no és simplement una història d’amor i desamor, sinó que va més enllà, i a partir d’una narrativa directa pel què fa a les descripcions i amb un finíssim sentit de l’humor, ens parla de sexe, soledat, corrupció urbanística, arquitectura, mòbils, alzheimer, infidelitat...  Tot plegat amb un interès especial per explicar el detall, sense defugir situacions que potser no seran molt agradables pel lector.

David Trueba és un gran observador de la realitat i amb Blitz presenta una història molt potent, amb capítols d’una gran tensió.

És una novel·la curta i es fa curta de llegir perquè un capítol porta a l’altre i entres en l’espiral de saber què més pot passar, fins al final, quan després de rebaixar una mica la tensió acaba en un blitz. És molt recomanable per passar una bona estona.
____________________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 6 de maig de 2015.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada