dijous, 28 de maig del 2015

La Biblioteca recomana... La llei dels justos



Aquesta setmana us volem recomanar una novel·la històrica molt ben escrita per Chufo Lloréns: es titula La llei dels justos, i l’ha editat Rosa dels vents. L’edició en castellà és de Grijalbo. Les dues anteriors novel·les d’aquest autor, Et donaré la terra i Mar de foc estaven ambientades al segle XI. En aquesta, Lloréns canvia d’època i ens trasllada a les acaballes del segle XIX.

La llei dels justos és, doncs, un recorregut per la Barcelona modernista en el període que va entre l’Exposició Universal del 1888 i el final de la Guerra de Cuba, deu anys més tard. És un temps convuls, de canvis polítics i socials, provocats pel contrast existent entre una burgesia rica i influent, i les classes socials treballadores cada vegada més pobres i sense cap privilegi.

A través de les vivències d’una família de l’alta burgesia, els Ripoll, i una de classe social pobra, els Bonafont, Lloréns ens relata una història de contrastos i tensions amb aires de thriller. La novel·la també inclou la història d’amor d’una parella jove d’aquestes famílies que s’haurà d’enfrontar a la dificultat que suposa pertànyer a classes socials diferents.

Amb les petites històries que l’autor va desenvolupant entre els personatges que apareixen a la novel·la, que en són una bona colla, anem descobrint la transformació de Barcelona. Lloréns passeja el lector pels carrers i edificis emblemàtics de la ciutat comtal i llocs de moda del moment, concorreguts per uns i altres protagonistes. Tot explicat amb un detall que et transporta a través del temps, que et fa viure un estat d’ànim social ple d’inquietuds i efervescències, en uns moments molt importants de la història de Barcelona.

D’altra banda, el llenguatge emprat, adaptat als usos i costums de l’època, reconstrueix curosament la moral del moment i fa que el relat sigui encara més realista. Això, més la gran quantitat d’informació que aporta aquesta novel·la fa que calgui llegir-la de forma pacient, sense pressa, amb la calma d’una passejada i amb l’atenció que mereix tot allò que és important.

Perquè la lectura de La llei dels justos ajuda a entendre moltes de les claus de la societat catalana actual, amb les seves virtuts i els seus defectes. I les seves mil pàgines no es fan gens feixugues, al contrari, com que estan escrites amb un estil clar, concís i planer, explicant els fets amb un ritme àgil, fan que la lectura sigui amena i entretinguda.

És una novel·la amb una estructura clara i de relat lineal, amb la dosi d’intriga justa per voler llegir-la fins al final i amb unes descripcions molt ben fetes, ideal per als amants del gènere històric. Per tot això, i malgrat la seva extensió, creiem que no voldreu parar de llegir-la.
__________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 27 de maig de 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada