dijous, 8 d’octubre del 2015

La Biblioteca recomana... La veu invisible


Avui us comentarem un llibre protagonitzat per una infermera que treballa a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Es titula La veu invisible i l’ha escrit GiselaPou, biòloga de formació però dedicada des de fa anys al món del guió televisiu i autora ja de tres novel·les. L’edició en català ha estat editada per Columna i en castellà, La voz invisible, per Planeta.

La història comença una nit al servei d’urgències de l’hospital on treballa la Cèlia, quan porten una dona que ha aparegut inconscient a la platja. Aquesta pacient resultarà ser una amiga d’adolescència de la Cèlia, Martina Constants, que presumptament havia mort en un naufragi vint-i-cinc anys abans.

A partir d’aquest fet la Cèlia evoca els records del passat i de l’amistat amb la Martina i una altra amiga anomenada Nora. Totes tres havien decidit que quan fossin grans serien infermeres però finalment només la Cèlia havia complert aquest propòsit.

Amb un ritme i tensió creixent, en què el passat es va entrellaçant amb la realitat del dia a dia a l’hospital, l’autora va teixint una trama que desvetllarà secrets i enganys, històries passades que han marcat el present de les tres amigues.

Sobretot, però, parla d’un col·lectiu de treballadors i treballadores que es dediquen amb passió a tenir cura dels pacients de l’hospital, fins i tot amb una implicació personal, més enllà de la pròpia professió. I ho aconsegueix a través del personatge de la Cèlia, que només pensa en cuidar i cuidar i, a més, ho fa amb una paciència infinita.

Gisela Pou també aprofita aquesta història per explicar la realitat actual del servei sanitari: plantes tancades, retallades de personal, llistes d’espera, etc. Però malgrat aquesta denúncia la novel·la també fa una defensa de la sanitat pública i sobretot reivindica la tasca de les infermeres, “tan imprescindible com invisible”, fins al punt que en parla no com una professió sinó com una forma de viure.

La lectura de La veu invisible és fluïda gràcies a una prosa senzilla i elegant, directa i també emotiva, que t’endinsa en una història i uns personatges que t’atrapen i que van descobrint el perquè d’un destí a vegades capritxós, que provoca decepcions i frustracions. Les tres amigues tindran l’oportunitat i el repte de recuperar una amistat trencada anys enrere però per aconseguir-ho hauran de viure i superar situacions adverses.

__________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 7 d'octubre de 2015.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada