dijous, 26 de novembre del 2015

La Biblioteca recomana... La lengua de los secretos


Aquesta setmana us volem recomanar una novel·la que es titula La lengua de los secretos, del periodista basc Martín Abrisketa, que debuta com a novel·lista. L’edició és de Roca Editorial.

L’autor recrea la vivència de la seva família durant la Guerra Civil espanyola, quan van haver de marxar del País Basc i fugir primer cap a Santander i posteriorment a un poblet de França. Però el protagonista i narrador és un nen, el Martintxo, que amb els seus tres germans van viure als Alps francesos sense els seus pares durant un any i mig, cuidats pels veïns del poble.

En realitat els quatre nens són el pare, un tiet i dues tietes de l’autor, que van arribar a França amb vaixell, com els altres milers d’espanyols que fugien de la guerra. Però els seus records són com un conte, tots quatre utilitzen la imaginació per viure una vida al marge de la situació real i així no haver de patir.

Això converteix La lengua de los secretos en una novel·la tendra i màgica, narrada com si fos una aventura de nens. I malgrat tenir certs moments de duresa transmet aquella innocència infantil que protegeix als protagonistes de situacions que pels adults són colpidores.

La història arrenca just abans que els avions alemanys bombardegessin el poble de Martintxo, Arrigorriaga, on molta gent hi va anar viure per treballar a les mines. I quan esclata la guerra Martintxo es veu obligat a separar-se dels seus pares, fer-se càrrec dels seus tres germans i fugir del poble.

A través dels ulls de Martintxo anem percebent què va passar durant la Guerra Civil però interpretat a la seva manera, ja que els adults no li expliquen res sobre el què està passant. Això fa que el protagonista, un nen despistat, imaginatiu, curiós... es faci molt entranyable i ens arrenqui més d’un somriure malgrat la duresa de la guerra.

És una història que es llegeix molt bé, amb diàlegs i una prosa fluida que la fan molt amena. A més, també conté uns capítols bis on trobem les cartes que l’autor escrivia al seu pare mentre anava cuinant la narració, i on coneixerem els seus sentiments, la relació amb la família i concretament amb el seu pare, i com de bé li ha anat escriure aquesta novel·la per comprendre i acceptar moltes coses.

En definitiva, una novel·la sobre un tema recurrent, la Guerra Civil, però amb un enfocament ben diferent i molt encertat.
__________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 25 de novembre de 2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada