dijous, 7 d’abril del 2016

La Biblioteca recomana... La víspera de casi todo

https://leerhacecrecer.files.wordpress.com/2016/01/la-vispera-de-casi-todo-victor-del-arbol-portada.jpg 

Aquesta setmana us recomanem la lectura de l’últim Premi Nadal, que concedeix l’Editorial Destino. Es titula La víspera de casi todo i el seu autor és el barceloní Víctor del Árbol. En català l’ha editat Columna amb el títol Abans degairebé tot.

La protagonista d’aquesta novel·la és la Paola, una dona de 40 anys que se’n va a viure a la Costa da Morte, a Galícia, per oblidar el seu passat i començar una nova vida. Allà també hi viu un policia, el Germinal, que s’hi va traslladar per viure en l’anonimat després de la resolució d’un cas d’assassinat d’una menor; i altres persones que també necessiten deslliurar-se de les seves vides passades.

Els crims i assassinats de criatures apareixen en aquesta història fent que la lectura sigui dura, punyent. Però contrastant amb l’horror que produeixen aquests fets Víctor del Árbol també aconsegueix transmetre la bellesa d’un entorn molt característic on hi esdevenen moments de pau i tranquil·litat.

La víspera de casi todo és un thriller centrat més en els personatges que el protagonitzen, amb la finalitat d’analitzar-los, d’aprofundir en les seves personalitats, que no en els esdeveniments que s’hi produeixen. I amb aquesta intenció l’autor va lligant una trama entre la Paola i el Germinal, dues ànimes contraposades, ja que la primera vol viure malgrat totes les dificultats i el segon desitja morir, perquè arrossega unes ferides molt profundes que no el deixen viure en pau.

El paisatge de la fi del món de la Costa da Morte té una força que impregna els mateixos personatges de la novel·la, que torturats pel seu passat estan en perpètua fugida endavant. I en la història anirem coneixent com cada personatge ha arribat fins aquí, tot descobrint les seves pors, passions, inseguretats, en definitiva, les emocions més profundes.

És una novel·la molt psicològica, que explora la ment humana tot descobrint-ne les contradiccions i limitacions, endinsant-se en els conflictes interns de cada personatge. Per Víctor del Árbol la literatura ha de remoure la consciència del lector i això és el que busca a Abans de gairebé tot, no deixar el lector indiferent.
_____________________________________

 Recomanació feta a Ràdio Berga el 6 d'abril de 2016.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada