dijous, 21 d’abril del 2016

La Biblioteca recomana... A punt d'estrena

http://www.vilanova.cat/blog/joanoliva/wp-content/uploads/2016/03/portada_a-punt-destrena_maria-carme-roca.jpg 

Avui us volem recomanar l’última novel·la de la Maria Carme Roca, es titula A punt d’estrena, amb el subtítol De Can Jorba a Pertegaz. El somni d’una maniquí. L’edició és de Columna. Maria Carme Roca és una autora molt prolífica, amb una cinquantena de títols publicats fins ara.

Aquesta novel·la narra la història d’una noia, l’Eulàlia Rovira, que vol ser maniquí a la Barcelona dels anys 50, una època en què aquesta feina no estava ben vista. Ja de ben petita la seva distracció és mirar-se les revistes de moda on apareixen les “top model” amb tot el seu glamour i somia a convertir-se en una d’elles.

El seu gran somni de mica en mica es va realitzant, però per aconseguir-lo l’Eulàlia viurà situacions delicades i el camí  cap a la fama no serà gens fàcil. Ella pertany a una família barcelonina amb una bona situació, que també té lligams a Manresa, ciutat de la família Jorba, que va crear una gran empresa dedicada al tèxtil. L’Eulàlia, doncs, aprofitant aquesta circumstància primer treballarà com a dependenta a Can Jorba, un edifici emblemàtic situat al Portal de l’Àngel de la ciutat comtal, i a partir d’aquí s’anirà fent un lloc en les passarel·les de moda.

La història comença quan, amb 27 anys, l’Eulàlia ja treballa professionalment com a maniquí, a més a més molt ben cotitzada. Però arran de la seva situació matrimonial, la protagonista anirà desgranant tot el què ha viscut fins llavors, ja des de la seva infantesa.

Amb aquest recorregut vital que fa la protagonista, l’autora ens mostra els contrastos de la Barcelona de la postguerra, entre la misèria i les ganes de prosperar per tenir un cert estatus econòmic i social i entrar a formar part del “glamour”. Es tracta d’un thriller costumista on es barreja la realitat de l’alta costura d’aquella època, amb la ficció de la trama.

Un dels màxims exponents de la moda barcelonina dels anys 50 era Manuel Pertegaz, ja que les seves creacions com a modista vestien les maniquís més cotitzades de les passarel·les. Ell i la família Jorba són els referents que utilitza l’autora per endinsar-nos en la vida de l’Eulàlia Rovira i entrar en l’ambient de l’alta costura de l’època. I ho fa amb una narrativa plena de girs i misteris que es van desvelant de mica en mica, creant un suspens que enganxa fins al final, quan la protagonista ja està a punt d’estrena.
___________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 20 d'abril de 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada