dijous, 19 de maig del 2016

La Biblioteca recomana... La balada del cafè trist


http://i842.photobucket.com/albums/zz348/gent_normal/Llegir%20i%20Escriure/la_balada_zpsoedl32o2.jpg 

Aquesta setmana us volem recomanar una novel·la curta o un conte llarg, segons interpretacions. Es tracta de La baladadel cafè trist, de l’autora nord-americana Carson McCullers, que aquest any ha editat L’altra Editorial. Anteriorment havia estat publicada per Columna, i en castellà, La balada del café triste, per Seix Barral.

El llibre conté aquesta novel·la curta i sis contes més de la mateixa autora, tots amb un denominador comú: el desengany. Els protagonistes són persones solitàries, que es qüestionen les seves relacions envers els altres i es pregunten fins a on estan disposats a ser fidels a ells mateixos.

A La balada del cafè trist, la protagonista, l’Amèlia, una senyora amb fortes conviccions i amb una presència ferma, regenta el cafè d’un poble del sud dels Estats Units, que esdevé el punt de trobada dels seus habitants. Ella, però, té una vida solitària fins que arriba al poble un home geperut que la busca, que resulta ser un seu cosí, i acaben vivint junts. L’Amèlia havia estat casada anteriorment, però només deu dies, i ara que tornava a estar bé amb el seu cosí, de qui se n’ha enamorat, el seu ex torna al poble.

Les relacions que hi haurà entre ells tres, els sentiments que despertaran aquestes relacions i la manera com viurà l’amor cada protagonista, són els eixos per on es mou aquest relat de McCullers. 

L’autora narra la història de manera deliciosa, caracteritzant de manera magistral els protagonistes i descrivint els seus pensaments amb tocs poètics; creant, així, una història melancòlica i trista, però també plena d’amor, sense arribar a ser ensucrada.

En poques pàgines veiem la transformació que experimenta l’Amèlia a mesura que va vivint els diferents episodis amorosos de la seva vida, tant en positiu com en negatiu. D’aquesta manera es va definint el seu caràcter i manera de ser, passant de les etapes més sociables a la seva vida més reclosa. 

La senzillesa i la quotidianitat que es desprèn de La balada del cafè trist et trasllada a l’escenari de la història per viure-la directament i omplir-te de sentiments i emocions. Malgrat que és una novel·la trista és molt recomanable. 
___________________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 18 de maig de 2016.

  
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada